Dünyanın 3D Yazıcıyla Yapılmış En Uzun Köprüsü

Tsinghua Üniversitesi Mimarlık Okulundan Prof. Xu Weiguo’nun önderliğindeki ekip, köklerini antik dünyadan alan, 3D yazdırılmış bir köprü inşa etti.Tsinghua Üniversitesi Mimarlık Okulundan Prof. Xu Weiguo’nun önderliğindeki ekip, köklerini antik dünyadan alan, 3D yazdırılmış bir köprü inşa etti.

Tsinghua Üniversitesi Mimarlık Okulundan Prof. Xu Weiguo’nun önderliğindeki ekip, köklerini antik dünyadan alan, 3D yazdırılmış bir köprü inşa etti. 26 metre uzunluğunda, 3,3 metre genişliğinde inşa edilen köprü, dünyanın en eski açık kemerli taş parçalı köprüsü olan Anji Köprüsü’nden ilham alınarak üretildi. Milattan sonra 605 yılında, usta Li Chun tarafından Sui hanedanlığı döneminde 10 yıldan uzun bir sürede inşa edilen köprü ilginç bir şekilde modern bir görüntüye sahip. 37,5 metre uzunluğundaki köprü o tarihten beri aktif olarak kullanılıyor ancak direkleri ve trabzanları her 300 ila 500 yılda bir değiştiriliyor.

Sadece 3D yazıcıdan üretilen malzemeler kullanıldı

Yaklaşık 1500 yaşında olan Anji (güvenli geçit anlamına geliyor) 28 adet eğimli kireçtaşı plakasının demir kurtağzı ile birleştirilmesi ile inşa edilmiş. Tsinghua ekibinin köprüsü ise sadece 3D yazıcıdan basılan çimento kalıpları kullanıyor. Şangay’ın endüstriyel ve yaratıcılık merkezi Baoshan bölgesinde inşa edilen köprü organik ve biyolojik görünüyor. Köprü, çelikle desteklenen çimentodan oluşmuyor. Bunun yerine tamamen polietilen fiber beton kullanıldı. Bu malzemenin belirli bir hızda dökülmesi ve sağlamlaşması için kurumasının beklemesi gerekiyor. Böylece onlarca yıl boyunca dayanabiliyor. Ekip bu yüzden kendi robotik kolla çalışan enjeksiyon sisteminin yanı sıra malzemenin döküleceği yolu ve dökülme hızını belirleyen yazılımı kullandı. Böylece özel malzeme daha kolay kontrol edildi.

Mühendisler hem inşa sürecini hem de malzeme bileşenlerini düzenli olarak kontrol ederek köprünün sağlam olmasını sağladı. Sonuçta 3D yazıcılar uzun süreli dayanıklılık konusunda henüz yeterince test edilmiş değil. Bu yüzden yeni köprünün de Anji köprüsü gibi 1000 yıldan daha uzun süre dayanıp dayanmayacağı bilinmiyor. Weiguo’nun ekibi de tam olarak bunu görmek istiyor. Proje yarı kamu hizmeti yarı deney olarak değerlendirilebilir. Ekip 3D baskı teknolojisinin bu tarz yapılardaki geçerliliğini test etmek istiyor. Üniversiteden yapılan açıklamada “Bu çalışma Çin’in inşaat endüstrisinin gelişimini ve dönüşümünü hızlandıracaktır.” denildi.

Dayanıklılığı ölçülecek

Köprüyü test etmek için içine algılayıcılar yerleştirildi. Köprüde gerçek zamanlı gözetleme sistemi bulunuyor. Bu sistem titreyen kablo gerilim sensörleri ve detaylı gerilme gözetleme sistemlerinden oluşuyor. Bu sistemler zaman içinde köprünün maruz kaldığı kuvveti ve bozulmayı inceliyor. Yeni beton malzemelerinin performansını ve baskı bileşenlerinin yapısal mekanik özelliklerini takip etme konusunda pratik etkileri olacak.

Eğer her şey olması gerektiği gibi ilerlerse bu köprü, bu tarz yapıları hızlı ve etkili bir şekilde inşa edebileceğimiz bir geleceğe giden önemli bir adım olabilir. Böylece inşa sürecinde kaynaklar ve zaman da çok daha etkili bir şekilde kullanılabilir.

Kaynak: Fast Company

PAYLAŞ
Kariyerim Dergisi, Türkiye kampüslerinin sesi ve mecrası olmak için kurulmuş üniversite ve kariyer odaklı bir dergi ve web platformudur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here