Fizik ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği lisans programlarından 3.80 not ortalamasıyla bu sene mezun olan Yasin Sönmez, çeşitli derecelendirme kuruluşları tarafından dünyanın en iyi yükseköğretim kurumları arasında gösterilen ABD California Berkeley Üniversitesi’nden Elektrik-Elektronik Mühendisliği Doktora Programı için tam bursla kabul aldı. Boğaziçi Üniversitesi’nde aldığı eğitimin, Boğaziçili akademisyenlerin desteğinin ve BURST otonom araç takımında yaptığı çalışmaların bunda çok büyük katkısı olduğunu belirten başarılı mezun, kabul sürecini ve planlarını şöyle anlatıyor:
“BOĞAZİÇİ’NDEKİ EĞİTİM VE HOCALARIMIN DESTEĞİ KABULDE BÜYÜK ROL OYNADI”
Boğaziçi Üniversitesi’nde aldığımız eğitimin yanı sıra, alanda öncü çalışmalar yapan hocalarımın da bu süreçte bana desteği çok büyük oldu. Onlardan aldığım tavsiye mektupları kabul sürecinde çok büyük bir rol oynadı. Bununla birlikte TEKNOFEST takımlarımızdan biri olan BURST’te yaptığımız çalışmaların da dünyanın önde gelen üniversitelerinin dikkatini çektiğini söyleyebilirim. Ayrıca yaz döneminde Almanya Max Planck Enstitüsü gibi araştırma merkezlerindeki deneyimlerimin de kabulümde etkili olduğunu düşünüyorum.
“TAM BURSLA KABUL ALMAK GURUR VERİCİ”
Çoğunluğu ABD’de olmak üzere birçok üniversiteye başvuru yaptım. Gönlümden en çok geçen birkaç yerden biri olan Berkeley’den doktora için kabul almak gurur verici. Sadece başvuru değil, mülakatlar da oldukça zorlayıcıydı. Yaptığımız görüşmelerde motivasyonumu ve neler yapmak istediğimi açıkça anlattım. Tüm bu süreçlerin sonunda eğitim ücretinin yanı sıra, aylık olarak sağlanacak bir destekle birlikte tam burs almaya hak kazandım. Tokat Fen Lisesi mezunuyum ve ailem Tokat’ta yaşıyor. Eğitim için İstanbul’a gelmiştim buradan da ABD’ye gidiyorum.
“YAPAY ZEKA VE OTONOM ARAÇLAR ALANINDA İLERLEYECEĞİM”
ABD’de yapay zekâ ve otonom araç teknolojileri konusunda çalışmak istiyorum. Dünyada bu alanlarda büyük bir atılım yaşanıyor. Boğaziçi’nden mezun birçok girişimciyle birlikte, Boğaziçili hocalarımız da bu alanlarda dünyanın dikkatini çeken çok önemli çalışmalara imza atıyor. Ben de bu isimlerden biri olmayı ve bu alanlarda ilerlemeyi düşünüyorum. İşin hem akademik hem de sektörel tarafında yer alabilirim, bunu zaman gösterecek. Ancak doktora eğitimim ardından Türkiye’ye dönerek, bu birikimimi ülkemde kullanmak istiyorum.